Prijs van een caravan

GeldOp vakantie met de caravan is, uiteraard afhankelijk van je wensen, best betaalbaar. Of je nu met de caravan dwars door Italië van camping naar camping trekt, of gewoon 3 weken op een luxe camping in Friesland gaat kamperen, het is vaak een stuk betaalbaarder dan een vakantie naar een hotel of vakantiewoning.

Voor de kinderen is kamperen vaak ideaal. Op de camping maken ze meestal meteen dikke vrienden, en beleven ze vaak een onvergetelijke vakantie. En als de kinderen de deur uit zijn, is de caravan ook ideaal, omdat je dan voor relatief weinig geld buiten het hoogseizoen lang op vakantie kunt gaan, met de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt.

Een caravan is vaak goedkoper dan je denkt!

Kamperen met de caravan is natuurlijk alleen goedkoop als je niet meteen gaat investeren in de allerduurste spullen. Kamperen heeft daarom ook wel eens een duur imago gekregen, als mensen zien dat een superdeluxe caravan of camper soms wel tienduizenden euro´s kost.

Een caravan heeft, mits goed onderhouden en met zorg behandeld, een heel lange levensduur en daardoor een lage afschrijving, terwijl ook de onderhoudskosten en andere kosten over het algemeen vrij laag zijn. En dat maakt kamperen met een caravan vaak veel goedkioper dan je denkt.

Wat kost een tweedehands caravan?

Homecar occasionLaten we uitgaan van een vrij gebruikelijke situatie: je beschikt over een gemiddelde auto met trekhaak, en wilt met vrouw en twee kinderen ieder jaar drie weken naar Duitsland op vakantie. Dan kun je voor een paar duizend euro bij de meeste kampeerbedrijven een aardige caravan mét garantie kopen, tel daar ongeveer duizend euro bij voor de nodige kampeerspullen en je kunt op pad.

Van een particulier een caravan kopen kan nog goedkoper uitvallen, maar laten wij nu buiten beschouwing, omdat je dan niet weet tegen welke onderhouds- of reparatiekosten je aanloopt. Zo kan goedkoop opeens duurkoop worden.

Besteed je geld daarom liever bij een betrouwbare handelaar of dealer met garantie. Een bij de BOVAG aangesloten dealer levert de gebruikte caravans van € 3500 en meer met 12 maanden BOVAG garantie. Daarmee kun je zorgeloos met vakantie, zonder onderweg met allerlei gebreken te worden geconfronteerd.

Natuurlijk heeft je caravan wat onderhoud nodig en moet hij gestald worden, maar voor minder dan duizend euro aan vaste lasten per jaar kom je een heel eind. Dan komen er natuurlijk nog de kosten voor het verblijf op de camping bij. Als we van een aardig goud geoutilleerde camping uitgaan, dan kost die voor een gezin met 2 kinderen per nacht ongeveer 35 euro. Laten we eens kijken wat dat per jaar kost:
Hobby caravans

  • afschrijving van de caravan: € 800 (4000 euro verdeeld over 5 jaar)
  • afschrijving van de kampeeruitrusting € 200 (1000 euro verdeeld over 5 jaar)
  • vaste kosten: € 1000 (onderhoud, stalling, verzekering)
  • verblijf op de camping: € 700

De overige kosten, zoals een wat hoger brandstofverbruik, laten we hierbij even buiten beschouwing omdat dit sterk afhankelijk is van auto en bestemming. Als je die caravan alleen voor de drie weken zomervakantie gebruikt, dan kost de zomervakantie van 3 weken zo’n 2700 euro. Dat is ongeveer hetzelfde als het huren van een gemiddelde vakantiewoning.

Maar als je wat vaker op vakantie gaat, dan wordt het opeens interessant. Een weekendje in een bungalowtje met Hemelvaart of Pinksteren kost al gauw € 500. Als je dat weekend gewoon met de caravan gaat kamperen, bent je slechts € 100 kwijt. Je kunt voor hetzelfde geld dus veel vaker op vakantie!

En wat kost een nieuwe caravan?

Met de caravan rijdenEn wat kost een nieuwe caravan? En als je nu een nieuwe caravan, en een nieuwe voortent wilt?

Dus maken we hetzelfde sommetje nu nog ene keer, er rekening mee houdend dat caravans minstens 15 jaar mee gaan.

  • afschrijving van de caravan: € 1000 (15000 euro verdeeld over 10 jaar)
  • afschrijving van de kampeeruitrusting € 200 (1000 euro verdeeld over 5 jaar)
  • vaste kosten: € 1000 (onderhoud, stalling, verzekering)
  • verblijf op de camping: € 700

Als we de kosten van een eventuele financiering buiten beschouwing laten, is zelfs kamperen met een nieuwe caravan, zolang je hem maar redelijk vaak gebruikt, goedkoper als het huren van een vakantiewoning.

Kamperen: goedkoper, en veel leuker!

Panoview camping afbeeldingKamperen is natuurlijk iets waar je van moet houden. Toch kampeert bijna iedereen omdat ze het leuk vinden, niet omdat het goedkoper is.

Waar anders kunnen de kinderen de hele dag buiten spelen, met een hele schare vriendjes? Waar anders ben je je gehele vakantie de hele dag in de gezonde buitenlucht, ver weg van alle stress en files? Op de camping!

ADVERTEREN!
Voor slechts €23,- op
de grootste portalen
(incl. Marktplaats.nl)
Voor slechts €23,- op de grootste portalen (incl. Marktplaats.nl) Advertentie plaatsen