Caravanverzekering

VerzekeringAls je een caravan gaat kopen, is het raadzaam om die ook te verzekeren. Als je de caravan achter de auto hebt gekoppeld, is hij weliswaar via de WA verzekering van de auto ook WA verzekerd, maar de schade die je zelf aan je caravan veroorzaakt of schade die door andere omstandigheden wordt veroorzaakt is daarmee niet gedekt.

Verder vraagt een nieuwe caravan vaak om een uitgebreidere dekking dan een tweedehands caravans van aantal jaren oud.

Er zijn nogal wat dekkingsmogelijkheden, waarbij we de belangrijkste punten even voor je op een rijtje zetten:

Bij schade aan een caravan gaat het vaak om grote bedragen. Voor de meeste caravans wordt dan ook een caravanverzekering afgesloten. De schade kan in het ergste geval gaan om het totale verlies van het kampeermiddel. Diefstal, ongeval, brand of natuurrampen zijn hiervan enkele voorbeelden. Ook bij de overige schades waarbij de caravan niet verloren gaat praten we over forse bedragen van al snel 450 euro of meer.

Caravan verzekeren: dagwaarde, of nieuwwaarde?

Een spiksplinternieuwe caravan wil je graag zo uitgebreid mogelijk verzekeren. Het is tenslotte een hele investering en dan kun je risico’s maar beter uitsluiten. Bij een nieuwe caravan (of een nog jonge caravan) kun je deze tegen de nieuwwaarde (geïndexeerd) verzekeren. Vaak is er de keuze uit verschillende termijnen, bijvoorbeeld van 3, 5 of 10 jaar. Oudere caravans kunnen niet voor de nieuwwaarde worden verzekerd, hierbij wordt uitgegaan van de dagwaarde. De meeste caravanverzekeringen gaan uit van een basisverzekering voor de caravan. In deze basisverzekering die de normale schades dekt is vrijwel altijd wettelijke aansprakelijkheid en hulpverlening standaard inbegrepen.

De caravanverzekering uitbreiden

Je kunt de basisverzekering over het algemeen uitbreiden met aanvullende pakketten voor:

  • hagelschade
  • brand, diefstal en vandalisme
  • storm en ander natuurgeweld
  • aanrijding en stallingschades
  • uitgebreide hulpverlening in het buitenland
  • de kosten van vervangend vakantieverblijf in geval van schade
  • een extra inboedelverzekering voor de reisbagage
  • rechtshulp of rechtsbijstand

Bezitters van een wat oudere caravan wordt aangeraden om naast de basisdekking tegen dagwaarde ook brand, diefstal en storm en eventueel hagelschade mee te verzekeren.

Welke inventaris is meeverzekerd?

Tot de caravan behoren vaak zaken als een voortent of luifel, een fietsenrek, een stabilisator, audio en TV-apparatuur en andere accessoires. Deze zaken vallen vrijwel nooit onder de caravanverzekering zelf en dienen dan ook apart te worden meeverzekerd. Voor audio en TV geldt meestal een beperking aan het uit te keren bedrag. Reisbagage zoals kleding, reisdocumenten, geld, camera’s, brillen en dergelijke vallen niet onder de inventaris. U kunt hiervoor apart een inboedelverzekering afsluiten. Je loopt dus een risico als je de caravan de dag voor vertrek al belaadt met de spullen die meegaan op vakantie.

Waar ben je verzekerd?

De meeste polissen verzekeren de caravan in heel Europa en de landen aan de Middellandse zee. Bedenk wel dat deze dekking meestal niet het hele jaar geldt, maar voor bijvoorbeeld maximaal 6 maanden. Wil je de caravan permanent in het buitenland stallen, of in het buitenland met de caravan overwinteren, controleer dit dan bij de verzekeringsmaatschappij.

Wat is er niet verzekerd?

Naast de bekende uitsluitingen op grond van milieu- en weersinvloeden en natuurrampen zoals overstromingen, zijn er ook uitsluitingen wegens het onvoldoende onderhouden van gas- en electrische installatie. Ook onvoldoende zorg, waartoe het rijden met storm wordt gerekend en het onbeheerd achterlaten van de caravan zonder preventieve maatregelen (wielklem, disselslot).

Wielklem en/of disselslot vaak verplicht

Als voorwaarde voor dekking wordt vaak geëist dat de caravan wordt voorzien van een wielklem of disselslot indien de caravan onbeheerd wordt achtergelaten. Soms worden zelfs beide preventiemiddelen verlangd bij caravans met een hoge waarde. Let er op dat wielklem of disselslot een VIP/TNO goedkeuring heeft. In geval van twijfel kun je dit controleren bij het SCM.

De verzekeringspremie

De premie voor een caravanverzekering is natuurlijk sterk afhankelijk van de leeftijd van de caravan, alsmede de waarde en de omvang van de dekking. Meestal bedraagt de te betalen premie iets tussen de EUR 200,00 en de EUR 400,00. Bij veel verzekeraars kun je vrijwillig een eigen risico voor bedragen tussen de EUR 110,- en de EUR 450,- nemen, waarbij je een korting op de premie krijgt welke kan oplopen tot 30%.

ADVERTEREN!
Voor slechts €23,- op
de grootste portalen
(incl. Marktplaats.nl)
Voor slechts €23,- op de grootste portalen (incl. Marktplaats.nl) Advertentie plaatsen